Hindoestaanse uitvaart

Bij Crematorium Duin- en Bollenstreek hebben wij ruime ervaring met religieuze uitvaarten en de bijbehorende rituelen. Ook met Hindoestaanse uitvaarten heeft het team van Crematorium Duin- en Bollenstreek ruime ervaring.
Contact opnemen
Wat is hindoeïsme?
Het hindoeïsme is tot op de dag van vandaag een van de oudste religies ter wereld. De meeste aanhangers van het Hindoestaanse geloof wonen in India. Momenteel zijn er over de hele wereld ruim 500 miljoen volgelingen waarvan er ruim 190.000 in Nederland wonen. Mede omdat het Hindoestaanse geloof zo groot is, kent het geloof vele gebruiken en rituelen. Er zijn binnen het hindoeïsme veel verschillende stromingen, echter ziet u over het algemeen de hieronder beschreven rituelen vaak terug binnen al deze stromingen. Bij Crematorium Duin- en Bollenstreek hebben wij ruime ervaring met Hindoestaanse uitvaarten.

Reïncarnatie
Binnen Hindoeïsme is reïncarnatie een belangrijk onderwerp. Wanneer we spreken over reïncarnatie, gaan we ervan uit dat de ziel van de overledene een nieuw leven krijgt. De levensvorm waarin de ziel opnieuw geboren zal worden hangt af van de levenswijze van de overledene. Met elk nieuw leven komt de ziel dichterbij ‘moshka’ wat betekent dat de ziel niet verder hoeft te reïncarneren. Het bereiken van ‘moshka’, oftewel de eenwording met de allerhoogste god God Brahma, wordt door veel hindoes gezien als levensdoel. Binnen het Hindoestaanse geloof gelooft men dat de cirkel van het overlijden en het herboren worden in een ander leven en levensvorm pas eindigt als de ziel 'moksha' bereikt.

Afscheidsritueel
Indien iemand op sterven ligt, worden er een reeks specifieke rituelen uitgevoerd. Het belangrijkste is dat alle familieleden bij elkaar moeten komen voor het afscheidsritueel. Tijdens dit ritueel moet altijd een man uit de familie de belangrijkste taken op zich nemen. Dit is vaak de oudste zoon binnen het gezin. Zodra de dag van de uitvaart is aangebroken scheert het uitgekozen mannelijk familielid zijn hoofdhaar af en wordt hij tijdens het afscheidsritueel bijgestaan door een pandit (hindoe priester). De pandit leest voor uit heilige boeken en er zal worden gebeden.

Tijdsbestek tussen overlijden en de uitvaart
Bij een Hindoestaanse uitvaart wil men vaak de tijd tussen het overlijden en de uitvaart zo kort mogelijk houden. Soms kan dit lastig zijn indien nabestaanden uit het buitenland naar Nederland moeten komen om de uitvaart bij te wonen. Bij Crematorium Duin- en Bollenstreek proberen wij altijd rekening te houden met de wensen van de nabestaanden. Daarnaast kan Crematorium Duin- en Bollenstreek vaak ook snel schakelen waardoor de tijd tussen het overlijden en de uiteindelijke uitvaart zo kort mogelijk kan blijven.

Crematie bij een Hindoestaanse uitvaart
Wedergeboorte speelt een belangrijke rol binnen het hindoeïsme. Hoewel begraven niet ‘verboden’ is binnen het Hindoestaanse geloof, kiezen de meeste toch voor crematie. Cremeren heeft vaak de voorkeur omdat vanuit het geloof dit de snelste manier is voor het lichaam om terug te keren naar de ‘bron’. Volgens tradities vindt een Hindoestaanse crematie plaats in de buitenlucht, echter is dit in Nederland niet toegestaan en mag een crematie alleen plaatsvinden in een crematorium.

Rituelen vóór de uitvaart
Vóór een Hindoestaanse uitvaart zijn er een reeks rituelen die uitgevoerd worden. Het eerste ritueel is het wassen van de overledene. Een overleden vrouw wordt gewassen door vrouwen en een overleden man wordt gewassen door mannen. De spullen die gedurende het wassen worden gebruikt, worden bij de voeten van de overledene neergelegd.  

Indien de overledene een vrouw is, zal bij haar een witte katoenen sari en een hoofddoek worden omgedaan. Bij een overleden man zal het hoofdhaar worden geschoren en zal er een tulband worden opgedaan. Ook zal een stipje op het voorhoofd worden geplaatst.

Voordat de overledene naar het crematorium wordt gebracht, rijdt de rouwstoet (indien mogelijk) voor een laatste keer langs het huis van de overledene. Ook hier vinden enkele rituelen plaats.

Rituelen tijdens de uitvaart
Tijdens de uitvaart, speelt de ‘diya’ een belangrijke rol. Een ‘diya’ is olielamp, meestal gemaakt van klei, met een katoenen lont welke is gedoopt in ghee of plantaardige olie. Niet alleen bij uitvaarten speelt de ‘diya’ een belangrijke rol, maar ook bij diwali feesten. Daarnaast is het gebruikelijk dat de oudste zoon 5 rondjes om de overledene loopt voordat het lichaam uit de aula wordt gehaald. Dit gebeurt terwijl de oudste zoon een aantal belangrijke objecten in zijn handen houdt, namelijk: een schaal met brandende olielamp en een koperen bokaal gevuld met (heilig) water.

Wanneer de plechtigheid teneinde loopt strooien de aanwezigen, vaak de directe familieleden, bloembladeren en geurige kruiden over de overledene heen. Daarnaast wordt er vaak ook gebruik gemaakt van geurwater. Vervolgens krijgen de aanwezigen de mogelijkheid om afscheid te nemen. Het nemen van afscheid neemt in veel gevallen veel tijd in beslag.  

Na het afscheid nemen wordt de overledene naar de crematieruimte gebracht. Bij de crematieoven wordt er in de aanwezigheid van een pandit gebeden voor de overledene. Ook worden er een aantal objecten meegegeven in de crematieoven. Zo gaan er bloemen, kamfer blokjes en de diya van de ceremonie mee de oven in. De familie blijft vaak bij de crematie zelf aanwezig.

Hindoestaanse uitvaart in de Bollenstreek
Crematorium Duin- en Bollenstreek heeft ruime ervaring met Hindoestaanse uitvaarten en crematies. In samenspraak met uw uitvaartbegeleider kan Crematorium Duin- en Bollenstreek de uitvaart geheel op maat maken. Denk hierbij aan specifieke wensen en rituelen tot aan specifieke catering wensen. Het crematorium bevindt zich in het hart van de bollenstreek en is gemakkelijk te bereiken vanuit Amsterdam, Leiden, Den Haag en omstreken. Neem voor meer informatie over een Hindoestaanse uitvaart contact met ons op of met uw uitvaartbegeleider.
Heeft Crematorium Duin- en Bollenstreek ervaring met Hindoestaanse uitvaarten?
FAQ expander

Crematorium Duin- en Bollenstreek heeft ruime ervaring met religieuze uitvaarten. Ook wanneer het gaat om een traditionele Hindoestaanse uitvaart kunt u verwachten dat het personeel hier ervaring mee heeft.

Contact opnemen
Is Crematorium Duin- en Bollenstreek geschikt voor grotere groepen?
FAQ expander

Crematorium Duin- en Bollenstreek beschikt over 2 aula’s. In de grote aula bevinden zich circa 270 zitplaatsen. In kleine aula bevinden zich circa 100 zitplaatsen. Indien gewenst kunnen de kleine en grote aula met elkaar verbonden worden. Hiermee kunnen 550 zitplaatsen worden gecreëerd. Daarnaast biedt Crematorium Duin- en Bollenstreek een ruime parkeergelegenheid aan op eigen terrein.

Meer informatie
Is er een impressie van het crematorium beschikbaar?
FAQ expander

Crematorium Duin- en Bollenstreek beschikt over een uitgebreide impressie video. Druk op de onderstaande button om de impressie video te bekijken.

Impressie bekijken
bij ons kunt u
Afscheid nemen zoals ú dat wilt
Live Uitvaart

Impressie

Bekijk een korte video impressie van Crematorium Duin- en Bollenstreek en ontdek de vele mogelijkheden die wij te bieden hebben.

Meer informatie
Muziek en Beeld

Onze filosofie

Ons team van ervaren experts staat u graag persoonlijk bij. Onze service is ten alle tijden op uw persoonlijke situatie gericht.

Meer informatie
Eigen uitvaartwensen

Asbestemming

Een goede keuze omtrent de asbestemming kunt u pas maken als u alle opties kent. Wij vertellen u graag meer over de vele mogelijkheden.

Meer informatie
Neem contact op
Onze ervaren adviseurs denken graag met u mee. Ook geven wij u graag vrijblijvend meer informatie.
Contact