0252 251300 CONTACT

Crematie

Na de afscheidsdienst wordt de overledene naar de crematieruimte gebracht en vindt nog diezelfde dag de crematie plaats. Graag bieden wij familieleden de mogelijkheid de overledene bij deze laatste gang te begeleiden. Dit kan direct aansluitend op de dienst plaatsvinden. In de ruimte voor de invoerruimte kan het laatste afscheid plaatsvinden.

Mee naar de oven

Het is ook mogelijk mee te gaan naar de ovenruimte en bij de invoer van uw dierbare aanwezig te zijn. U wordt door onze ovenist voorgelicht over wat u kunt verwachten zodat u op ieder moment zelf kunt bepalen of u al dan niet aanwezig wilt zijn. Voordat de kist wordt ingevoerd, wordt een rond vuurvast crematiesteentje geplaatst dat is gekoppeld aan een uniek éénmalig crematienummer. Pas daarna vindt de invoer en de crematie plaats. U kunt in samenspraak met de ovenist zelf het knopje indrukken om de crematie op te starten.

Na afloop

Na afloop van de crematie, die ongeveer 90 minuten duurt, wordt de as zorgvuldig verzameld en geplaatst in een biologisch afbreekbare rechthoekige ashouder die geschikt is om te gebruiken bij verstrooiing. In deze houder is ook ruimte voor het unieke crematiesteentje. De ashouder wordt vervolgens voor een periode van een maand in onze algemene nis bewaard voordat wij de as mogen vrijgeven. U ontvangt na het verstrijken van deze periode een schrijven over het vrijgeven van de as en de verschillende mogelijkheden.

Soms treffen wij edelmetaal aan van protheses in gewrichten, gebitten of meegegeven juwelen. Namens het Dr.J.Vaillantfonds wordt dit metaal bij alle crematoria verzameld en de opbrengst daarvan gaat naar goede doelen.

https://www.lvc-online.nl/dr-c-j-vaillantfonds

Asbestemming

In de wet is geregeld dat de as minstens één maand in het crematorium bewaard moet blijven. Pas daarna mogen wij de as vrijgeven. Zodra die termijn is verstreken ontvangt de opdrachtgever van de crematie een brief met een keuzeformulier asbestemming waarin verschillende mogelijkheden voor de asbestemming staan beschreven. De

Nadat u een afspraak heeft gemaakt dragen wij in onze GedenkBoutique de as formeel aan u over en mag de as de bestemming krijgen die u wilt. Onze deskundige medewerkers kunnen u alles vertellen over de wettelijke bepalingen voor verstrooien en de vele mogelijkheden van asbestemming. Zij helpen u graag bij het maken van een juiste keuze.

Voor het maken van een afspraak voor het ophalen van de as na het verstrijken van de wettelijke termijn kunt u bellen naar 0252-251 300.

Meer tijd nodig?

Soms heeft u meer tijd nodig om een bestemming aan de as te kunnen geven. Wij bewaren de as dan voor u gedurende een periode van 1 jaar in de algemene nis in het crematorium. Deze ruimte is niet voor bezoek toegankelijk. U kunt dit via het keuzeformulier aan ons kenbaar maken.

 

Gedenkboutique

De ervaring heeft geleerd dat na het eerste verdriet en de periode waarin van alles geregeld moet worden veel families de behoefte hebben om de overledene op een eigen wijze te gedenken. Waar het voorheen gebruikelijk was om de as te verstrooien of te plaatsen in een sier-urn bestaat tegenwoordig een groot scala aan mogelijkheden voor de asbestemming.

Crematorium Duin- en Bollenstreek beschikt over een uitgebreide en exclusieve collectie herinneringsmogelijkheden. Steeds vaker wordt naast verstrooien van de as gekozen voor het bewaren van (een deel van) de as in een urn of in een speciaal daarvoor gemaakt sieraad of glasreliek. In de sfeervol ingerichte GedenkBoutique adviseren wij u graag over de verschillende mogelijkheden op het gebied van bio- en sierurnen, sieraden, handgeblazen glasrelieken, mini-urnen en knuffelkeien. Laat u adviseren over de mogelijkheden voor verstrooien op zee of met een vliegtuig of het plaatsen van de as van de overledene in ons columbarium. In onze toonzaal krijgt u een beeld van de vele mogelijkheden en geven onze medewerkers u graag tekst en uitleg.

Voor het maken van een afspraak in de GedenkBoutique kunt u bellen naar 0252-251 300.

Columbarium

Ons weids gelegen columbarium biedt nabestaanden gelegenheid om hun dierbare te plaatsen in een door de familie uitgekozen nis. De urn wordt geplaats achter een uniforme gepersonaliseerde marmeren herdenkingsplaat. In de GedenkBoutique zijn verschillende voorbeelden van herdenkingsplaten aanwezig. Onze medewerkers vertellen u graag meer over het toevoegen van een persoonlijke tekst, afbeelding of gedichtje aan de naam, geboorte- en overlijdensdatum. Voor de herdenkingsplaat is ruimte om iets van persoonlijke aard in de nis neer te zetten. Het is mogelijk om twee overledenen te plaatsen in een nis, afhankelijk van de grootte van de urnen. Een nis in het columbarium wordt uitgegeven voor een periode van in eerste instantie 3 of 10 jaar met de mogelijkheid tot verlenging.

Verstrooien

Crematorium Duin- en Bollenstreek beschikt over een wijds strooiveld. Wij kunnen de as voor u verstrooien in uw aanwezigheid of zonder dat u aanwezig bent. Onder begeleiding van onze medewerker kunt u de as ook zelf verstrooien. Na het maken van een afspraak ontvangen wij u en uw familie in de GedenkBoutique waarna u begeleidt word naar het strooiveld.

Verstrooien op of boven zee

Wij hebben een zeer ervaren partner die verstrooiing op de Noordzee vanuit een vliegtuig of vanaf een schip voor u kan verzorgen. U heeft de keuze om na afloop al dan niet bericht te ontvangen over de datum, tijdstip en locatie waar de verstrooiing heeft plaatsgevonden. U kunt op het keuzeformulier asbestemming aangeven of u van deze optie gebruik wilt maken.

Zelf verstrooien

De as van iemand die gecremeerd is mag worden verstrooid op het daartoe door de gemeente aangewezen strooiveld of boven open zee (art. 66a Wet op de lijkbezorging). Maar ook mag u zelf een ‘dierbaar’ plekje zoeken voor de verstrooiing. Dit wordt ‘incidentele asverstrooiing’ genoemd. De gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft per gemeente uitsluitsel of de as op dat gekozen plekje verstrooid mag worden. Indien u wilt verstrooien op het terrein van een andere eigenaar dan de gemeente moet u toestemming vragen aan die eigenaar.

Begraven

Het is mogelijk om de as van de overledene bij te laten plaatsen in een bestaand familiegraf. De biologisch afbreekbare ashouder waarin u de as van de overledene in ontvangst neemt lost in de aarde geleidelijk op waardoor de as wordt opgenomen in de omgeving. We beschikken over een verscheidenheid aan urnen die wel geschikt zijn om bij te zetten of op een graf te plaatsen. Informeert u vooraf bij de begraafplaats wat de (on) mogelijkheden zijn voor het bijplaatsen van een urn op een grafmonument of bijzetten in het familiegraf.

Tevens bieden wij in de GedenkBoutique de keuze uit een aantal urnen die worden opgenomen in de natuur. Zo hebben we een zout-urn die oplost in water en een selectie aan bio-urnen die begraven kunnen worden. Deze urnen worden opgenomen in de aarde en de zaden die in de urn aanwezig zijn zullen ontkiemen. De as wordt opgenomen in de grond en nieuw leven ontstaat.

Contact

Crematorium Duin- en Bollenstreek
Achterweg-Zuid 62, 2161 DZ Lisse
Postbus 33, 2160 AA Lisse
Email: info@cdblisse.nl
Telefoon: 0252 – 251 300

Contact

Openingstijden

Diensten en crematies zijn 7 dagen per week op ieder gewenst moment mogelijk.

Bezoektijden

Kantoortijden:
Maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17:00 uur.
Buiten kantoortijden:
Alleen voor uitvaartondernemers locatie reserveren 24/7.

Routebeschrijving

CDB Lisse is gelegen aan de Achterweg-Zuid in Lisse.
Er is volop (gratis) parkeergelegenheid